33333

Gravad lax som blir riktigt god. Lägg skivorna vridna eller i rullar så blir det lättare för gästerna att ta en enstaka skiva.

För 10 personer

Ingredienser

700 g laxfilé, med skinn (som varit fryst minst 2 dygn)
2 msk havssalt
2 msk rårörsocker
2 msk pepparrot, färsk riven
10 dillstjälkar

15 minuter + 2 dygn i kyl

Gravad lax med pepparrot – gör så här:

  1. Dra bort eventuella ben ur laxsidan. Lägg den med köttsidan upp i en form eller plastpåse. Blanda salt och socker och gnid in laxens ovansida med det.
  2. Fördela pepparroten på laxen. Lägg på dillstjälkar. Vänd laxsidan så att skinnsidan kommer upp. Täck med plastfolie eller knyt ihop plastpåsen och ställ i kylen att grava ca 2 dygn. Vänd den gärna någon gång under tiden.
  3. Skrapa bort pepparrot och dill före serveringen och skär laxen i tunna skivor ner till skinnet.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul