4.34.34.34.34.3

Gravad lax och –morot med stingig senapssås passar både fiskälskaren och den som vill äta grönt. Den klassiska gravlaxsåsen får här extra sting av wasabi  som passar till både lax och morötter.

För 8 personer på buffé

Ingredienser

500 g laxfilé, med skinn, odlad MSC-märkt
3 morötter, stora
1 knippa dill
2 + 1 msk strösocker
1 msk salt, + 1 tsk
2 + 1 krm svartpeppar, grovkrossad 

Sås:

2 msk senap, vanlig klassisk
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
1 msk wasabipasta
1 dl rapsolja
1 krm salt

Garnering:

dill
limeklyftor

30 minuter + 2 dygn 6 timmar i kyl

Gravad lax och –morot med stingig senapssås – gör så här:

  1. Ta bort eventuella ben från laxen. Grovhacka hälften av dillen. Gnid laxen med en blandning av dill, 2 msk socker, 1 msk salt och 2 krm peppar. Lägg laxen i en plastpåse. Låt grava i kylen ca 2 dygn, vänd påsen 2 gånger under tiden.
  2. Skala morötterna. Koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av och kallna. Hyvla morötterna i långa remsor med en potatisskalare. Lägg dem på ett fat. Grovhacka resten av dillen. Blanda dill, 1 msk socker, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Strö blandningen över morötterna. Täck med plastfolie. Låt stå i kylen ca 6 timmar.
  3. Sås: Blanda senap, socker, vinäger och wasabipasta. Tillsätt oljan, i en tunn stråle, under kraftig vispning. Krydda med salt.
  4. Ta bort dillen från laxen. Skär laxen i skivor. Skrapa bort nästan all dill från morötterna. Lägg upp allt på ett fat. Garnera lax och morötter med dillkvistar och limeklyftor. Servera med såsen.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax, Veganskt