3.53.53.53.53.5

Gravad lax och färskpotatissallad med dill och lime går lätt att dubblera om man är fler på festen. Den gravade laxen görs i god tid. Salladen på försommarens färska potatis får en frisk smak av lime.  

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

500 g laxfilé, som varit fryst tre dygn
2 msk strösocker
1 msk salt
2 krm svartpeppar, grovkrossad
2-3 msk dill, grovhackad

Färskpotatissallad:

500 g färskpotatis, kokt
1 rödlök
8 rädisor
2 msk kapris
2 msk dill, hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Dressing:

1 lime
2 msk senap, sötstark
0,5 msk dijonsenap
2 msk strösocker
1,5 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja

Garnering:

dill
citronklyftor, eller limeklyftor

1 timme + 3 dygn i kyl

Gravad lax och färskpotatissallad med dill och lime – gör så här:

  1. Lägg laxen med skinnsidan ­nedåt. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över ­laxen och lägg lite under.
  2. Täck laxen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 30 min. Ställ in i kylen och låt stå 2–3 dygn. Vänd på laxen ett par gånger under tiden. Skär laxen i tunna skivor.
  3. Skär potatisen i bitar. Skala och strimla rödlöken. Ansa och hyvla rädisorna tunt på mandolin.
  4. Dressing: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ihop limesaft och limeskal, senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget.
  5. Blanda dressingen med potatis, lök, rädisor, kapris och dill. Krydda med salt och peppar.
  6. Lägg salladen i portionsskålar eller på ett fat. Garnera med dill och citron- eller limeklyftor. Servera salladen till laxen.