Gravad lax och färskpotatissallad med dill och lime  

Gravad lax och färskpotatissallad med dill och lime går lätt att dubblera om man är fler på festen. Den gravade laxen görs i god tid. Salladen på försommarens färska potatis får en frisk smak av lime.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - som varit fryst tre dygn
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 2 krm svartpeppar - grovkrossad
  • 2 - 3 msk dill - grovhackad

Färskpotatissallad

  • 500 g färskpotatis - kokt
  • 1 rödlök
  • 8 rädisor
  • 2 msk kapris
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Dressing

  • 1 lime
  • 2 msk senap - sötstark
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja

Garnering

  • dill
  • citronklyftor - eller limeklyftor

Gör så här

  1. Lägg laxen med skinnsidan ­nedåt. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över ­laxen och lägg lite under.

  2. Täck laxen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 30 min. Ställ in i kylen och låt stå 2–3 dygn. Vänd på laxen ett par gånger under tiden. Skär laxen i tunna skivor.

  3. Skär potatisen i bitar. Skala och strimla rödlöken. Ansa och hyvla rädisorna tunt på mandolin.

  4. Dressing: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ihop limesaft och limeskal, senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget.

  5. Blanda dressingen med potatis, lök, rädisor, kapris och dill. Krydda med salt och peppar.

  6. Lägg salladen i portionsskålar eller på ett fat. Garnera med dill och citron- eller limeklyftor. Servera salladen till laxen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!