00000

Gravad lax som blir underbart len. Laxen ska gravas ett dygn, så här krävs lite planering! Njut med stuvad potatis.

För 4 person(er)

Ingredienser

800 g laxfilé utan skinn och ben (som varit fryst i 3 dygn)
1/2 dl salt
1/2 dl strösocker
1 msk krossad svartpeppar
10 dillstjälkar

Stuvad potatis

1,6 kilo potatis
50 g smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl hackad persilja
1 1/2 tsk salt

Syrad rödlök

2 små rödlökar
2 msk ättiksprit (12 %)
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten

30 min + 1 dygn för gravning

Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök — gör så här:

  1. Fördela salt, socker, peppar och dillstjälkar runt om laxen. Låt grava i kylen ca 1 dygn. Torka laxen ren och skär den i tunna skivor. Spara hälften till laxpudding.
  2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt den rinna av och spara 600 g till laxpuddingen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa ca 1 minut. Vispa i mjölken och låt koka ca 3 min. Vänd ner potatis och persilja  och smaka av med salt.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Vispa ihop ättiksprit, socker och vatten tills sockret löst sig. Lägg i rödlöken.
  4. Servera med potatis och lök.
Fler recept med: Fisk, Lax, Övrigt, Påsk