55555

Gravad lax som blir underbart len. Laxen ska gravas ett dygn, så här krävs lite planering! Njut med stuvad potatis.

För 4 personer)

Ingredienser

800 g laxfilé, utan skinn och ben (som varit fryst i 3 dygn)
0,5 dl salt
0,5 dl strösocker
1 msk svartpeppar, krossad
10 stjälkar dill

Stuvad potatis:

1,6 kilo potatis
50 g smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl persilja, hackad
1,5 tsk salt

Syrad rödlök:

2 rödlökar, små
2 msk ättiksprit, (12 %)
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

30 minter + 1 dygn för gravning

Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök – gör så här:

  1. Fördela salt, socker, peppar och dillstjälkar runt om laxen. Låt grava i kylen ca 1 dygn. Torka laxen ren och skär den i tunna skivor. Spara hälften till laxpudding.
  2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt den rinna av och spara 600 g till laxpuddingen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa ca 1 minut. Vispa i mjölken och låt koka ca 3 min. Vänd ner potatis och persilja  och krydda med salt.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Lägg i rödlöken.
  4. Servera laxen med potatis och lök.