Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök
Ingredienser
- 800 g laxfilé - utan skinn och ben (som varit fryst i 3 dygn)
- 0,5 dl salt
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk svartpeppar - krossad
- 10 stjälkar dill
Stuvad potatis
- 1,6 kg potatis
- 50 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 1 dl persilja - hackad
- 1,5 tsk salt
Syrad rödlök
- 2 rödlökar - små
- 2 msk ättiksprit - (12 %)
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
Gör så här
-
Fördela salt, socker, peppar och dillstjälkar runt om laxen. Låt grava i kylen ca 1 dygn. Torka laxen ren och skär den i tunna skivor. Spara hälften till laxpudding.
-
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt den rinna av och spara 600 g till laxpuddingen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa ca 1 minut. Vispa i mjölken och låt koka ca 3 min. Vänd ner potatis och persilja och krydda med salt.
-
Skala och skiva rödlöken tunt. Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Lägg i rödlöken.
-
Servera laxen med potatis och lök.