Gravad lax med smak av pepparrot och rödbeta
Ingredienser
- 800 g laxfilé - färsk, med skinn
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl salt
- 1 msk vitpeppar - krossad
- 1 dl dill - hackad
- 2 msk pepparrot - riven
- 300 g rödbetor - färska
Gör så här
-
Blanda socker, salt och peppar. Gnid in blandningen på laxen på köttsidan. Fördela dill och pepparrot ovanpå.
-
Skala och riv rödbetorna grovt. Täck hela köttsidan med ett jämnt lager rödbetor. Lägg laxen i en ren plastpåse, knyt igen och lägg den i en form eller ett stort fat med skinnsidan uppåt. Lägg på en tyngd.
-
Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd på laxen några gånger under tiden.
-
Ta laxen ur påsen. Skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor.