4.34.34.34.34.3

Recept på gravad lax har får härligt sting från pepparrot och vacker färg av rödbeta.

För 6-8 personer:

Ingredienser

800 g laxfilé, färsk, med skinn
1 dl strösocker
0,5 dl salt
1 msk vitpeppar, krossad
1 dl dill, hackad
2 msk pepparrot, riven
300 g rödbetor, färska

15 minuter + 2 dygn i kyl

Rödbets- och pepparrotsgravad lax – gör så här:

  1. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in blandningen på laxen på köttsidan. Fördela dill och pepparrot ovanpå.
  2. Skala och riv rödbetorna grovt. Täck hela köttsidan med ett jämnt lager rödbetor. Lägg laxen i en ren plastpåse, knyt igen och lägg den i en form eller ett stort fat med skinnsidan uppåt. Lägg på en tyngd.
  3. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd på laxen några gånger under tiden.
  4. Ta laxen ur påsen. Skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Lax