55555

Gravad lax med purjolöksstuvad potatis och picklad gurka och rättika är en perfekt bjudrätt eftersom laxen ska gravas två dagar före servering. Picklad gurka och den kalla såsen kan förberedas dagen före.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, färsk, odlad 
2 msk strösocker
1 msk salt
1 krm vitpeppar, nymald
2 msk dill, grovhackad

Purjolöksstuvad potatis:

500 g potatis, gärna delikatesspotatis
0,5 purjolök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Lime- och honungssås:

3 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
0,5 msk lime, pressad
1,5 dl rapsolja
1 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald

Picklad gurka och rättika:

0,5 gurka
0,5 rättika
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Garnering:

vattenkrasse

45 minuter + 2 dygn att grava

Gravad lax med purjolöksstuvad potatis och picklad gurka och rättika – gör så här:

  1. Lägg laxen på ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över laxen och lite under. Klappa in dillen. Lägg in laxen med blandningen i en plastpåse och knyt ihop påsen. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd på laxen efter halva tiden.
  2. Potatis: Skölj och koka potatisen mjuk. Låt den rinna av och halvera eventuellt större potatisar. Ansa och finstrimla purjolöken.
  3. Smält smöret i en kastrull och strö över mjölet. Späd med mjölk och grädde och sjud under omrörning ca 3 min. Krydda med salt och peppar. Blanda i potatis och purjolök.
  4. Sås: Blanda ihop honung, vinäger och limesaft. Vispa i oljan, lite i taget, tills såsen tjocknar. Krydda med salt och peppar.
  5. Gurka och rättika: Rör ihop ättika och socker. Häll i vattnet och rör tills sockret har smält.  Skiva gurkan tunt på mandolin. Skala rättikan och skiva också den tunt på mandolin. Lägg rättikan i vatten och ställ i kylen ca 10 min. Häll av vattnet och lägg rättika och gurka i ättikslagen.
  6. Skär laxen i tunna skivor med en vass laxkniv. Lägg laxen på tallrikar, lägg på picklad gurka och -rättika och garnera med vattenkrasse. Servera med purjolöksstuvad potatis samt lime- och honungs-sås.

 

Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax