4.64.64.64.64.6

Gravad lax med granatäpple är saftig och fin. Om du köpt vildfångad lax ska den frysas 3 dygn före eller efter gravning. Om du köpt odlad lax behövs det inte.  

För 10-12 personer på julbord:

Ingredienser

800 g laxfilé, färsk, med skinn
1 granatäpple
1 dl strösocker
0,5 dl salt
1 msk vitpeppar, krossad
1 dl dill, hackad

Garnering:

granatäppelkärnor
dill

15 minuter + 2 dygn gravning

Gravad lax med granatäpple – gör så här:

  1. Skär ett snitt runt om granatäpplet och bryt sönder i två delar. Håll den ena halvan över en bunke och slå på granatäpplet med t ex baksidan på en träslev så att kärnorna faller ut. Plocka bort eventuella vita delar, som är beska. Krossa kärnorna med skeden så att de saftar sig.
  2. Blanda granatäppelkärnorna och saften med socker, salt och peppar. Gnid in blandningen på laxen på köttsidan. Fördela dillen ovanpå.
  3. Lägg laxen i en plastpåse, knyt igen och lägg den i en form med skinnsidan uppåt. Lägg på en tyngd. Låt grava 2 dygn. Vänd på laxen några gånger under tiden.
  4. Skrapa bort dill och granatäpple. Skiva laxen. Garnera med granatäppelkärnor och dill.
Fler recept med: Fisk, Jul, Lax