30 min + 1 timme och 10 min jäsning + 5 min i ugn
Gravad lax med tunnbröd – gör så här:
- Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 16 bitar. Rulla bollar av degbitarna. Låt dem jäsa under bakduk, ca 10 min.
- Kavla ut bollarna till platta kakor. Mjöla kakorna lätt och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Nagga kakorna väl och grädda direkt mitt i ugnen 5–7 min tills de börjar få färg. Låt svalna på galler under bakduk.
- Olja: Mixa granskotten tillsammans med olja med mixerstav. Salta.
- Skär laxen i bitar, inte skivor, och servera med granskottsolja, sallad och bröd.