30 minuter + 12 timmar i kyl
Gravad lax med fänkålscrème – gör så här:
- Grovhacka dillstjälkarna, spara dillvipporna till garnering. Gnid in laxen med dill, salt och socker. Lägg laxen i kylen ca 12 timmar.
- Fänkålscrème: Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Stöt fänkålsfröna i en mortel.
- Fräs fänkål, lök och vitlök i smör i en kastrull ca 5 min. Tillsätt grädde, vermouth och fänkålsfrön och låt sjuda utan lock tills fänkålen är riktigt mjuk, ca 20 min.
- Mixa crèmen slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
- Majonnäs: Blanda majonnäs och senap. Krydda med salt. Lägg eventuellt majonnäsen i en spritspåse.
- Crudité: Ansa och hyvla fänkål och rädisor riktigt tunt, gärna på mandolin, och blanda med dill och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
- Lägg vakteläggen i kallt vatten, låt koka upp. Koka 2 min. Ta av kastrullen och spola äggen i kallt vatten. Skala och halvera dem.
- Skär laxen i tunna skivor. Värm crèmen och fördela den i skålar. Lägg lax, crudité och ägg vid sidan om. Spritsa majonnäsen i små klickar runt om. Garnera med dill. Servera med knäckebröd.
Lästips! Så lyckas du med gravad lax