00000

Klassiskt recept på gravad lax. Att grava lax är inte alls så svårt som många tror och det lönar sig att göra det själv.

För 6 personer

Ingredienser

1 kg lax (helst mittbiten)
3 msk strösocker
2 tsk krossad vitpeppar
4 msk salt
1 knippe dill (ej kruka)

Garnering

rosmarin

Gravad lax – gör så här:

  1. Filéa laxen från ryggbenet.
  2. Blanda socker, peppar och salt.
  3. Lägg laxen i en form eller plastpåse. Gnid in med sockerblandningen och täck med rikligt med dill med stjälkar.
  4. Gnid in den andra halvan och lägg på den dilltäckta laxbiten, tjocka delen mot den smala.
  5. Ställ en tyngd på laxen och låt den ligga svalt minst 1-2 dygn om laxen är extra tjock. Vänd den då och då.
  6. Plocka bort småbenen och skär upp i tunna skivor. Garnera med rosmarin.

Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Fler recept med: Förrätter, Övrigt