Gravad kräftströmming

Kräftströmmingen blir godast om den får dra minst 2 timmar i kylen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g strömmingfilé
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk strösocker

vinägrett

  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk dillfrön
  • 1,5 dl chilisås
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g körsbärstomater - gärna i olika färger
  • 1 burk kräftstjärtar - i lag (340 g)

garnering

  • 1 dl dill - plockad

Gör så här

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda vatten, ättika, salt och socker och rör tills salt och socker har löst sig. Lägg i strömmingen och låt den stå kallt ca 12 timmar, tills den är vit rakt igenom. Låt strömmingen rinna av och torka den på hushållspapper.

  2. Vinägrett: Skala och finhacka löken. Krossa dillfröna. Blanda lök, dillfrön, chilisås och rödvinsvinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

  3. Halvera tomaterna. Låt kräftstjärtarna rinna av. Blanda ner strömming, tomater och kräftstjärtar i vinägretten. Låt stå och dra ca 2 timmar i kylen.

  4. Garnera strömmingen med dillkvistar före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!