00000

Strömmingen blir godast om den får dra minst 2 timmar i kylen.

För 8 pers på buffé

Ingredienser

500 g strömmingsfilé
5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
1,5 msk salt
1,5 msk strösocker

vinägrett

1 schalottenlök
2 tsk dillfrön
1,5 dl chilisås
2 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
200 g körsbärstomater gärna i olika färger
1 burk kräftstjärtar i lag (340 g)

garnering

1 dl dill plockad

Gravad kräftströmming – gör så här:

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda vatten, ättika, salt och socker och rör tills salt och socker har löst sig. Lägg i strömmingen och låt den stå kallt ca 12 timmar, tills den är vit rakt igenom. Låt strömmingen rinna av och torka den på hushållspapper.
  2. Vinägrett: Skala och finhacka löken. Krossa dillfröna. Blanda lök, dillfrön, chilisås och rödvinsvinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  3. Halvera tomaterna. Låt kräftstjärtarna rinna av. Blanda ner strömming, tomater och kräftstjärtar i vinägretten. Låt stå och dra ca 2 timmar i kylen.
  4. Garnera strömmingen med dillkvistar före servering.