Gratinerade svartrötter med citron och lagrad ost

Recept på gratinerade svartrötter med citron och lagrad ost. Rätten kan förberedas och gratineras i en ­större eller flera mindre formar strax före ­servering.
Recept på gratinerade svartrötter med citron och lagrad ost.
Recept på gratinerade svartrötter med citron och lagrad ost. Foto: Anna Kerrn

Ingredienser

  • 800 g svartrötter
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 dl ost - riven, lagrad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Skala och skär svart­rötterna i 2 cm långa, sneda bitar. Lägg dem i vatten med pressad citron så att de inte mörknar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl.

  3. Blanda grädde, mjölk, salt, citron och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. Lägg ner svartrötterna. Sjud tills såsen tjocknat.

  4. Smörj ugnssäkra portionsformar. Fördela svartrötter med sås i formarna och strö över osten. Gratinera mitt ugnen ca 15 min, tills ­osten fått färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!