4.24.24.24.24.2

Gratinerade blåmusslor får mycket smak av gryuèreost. Frys in spadet som blir över från musselkoket och använd som bas i en fisksås eller -soppa.  

För 2 personer:

Ingredienser

1 kilo blåmusslor, MSC-märkta
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1,5 dl vitt vin, torrt
50 g gryuèreost
1 dl crème fraiche
0,5 dl gräslök, hackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

sallad, blandad
bröd

15 minuter + 5 minuter i ugn

Gratinerade blåmusslor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 275°. Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta bort musslor som är trasiga och som inte stängs när de knackas i köksbänken.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Lägg i musslorna och häll över vinet.  Låt musslorna koka kraftigt under lock ca 3 min.
  3. Riv osten. Blanda hälften av osten med crème fraiche och gräslök. Krydda med salt och peppar.
  4. Ta upp musslorna på ett ugnssäkert fat och släng bort dem som inte öppnats. Ta bort den tomma skalhalvan. Blanda ner 1/2 dl av musselspadet i crème fraiche-röran. Klicka röran på musslorna och strö över resterande ost.
  5. Gratinera musslorna högt upp i ugnen tills de fått fin färg, ca 5 min. Servera genast med sallad och bröd.