Gratinerade aubergineskivor  

Gratinerade aubergineskivor är en liten smakrik grönsaksrätt. Låt tomatsåsen koka ihop minst 15 min så blir den riktigt mustig och god.  
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 2 burkar tomater - krossade (à 400 g)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 dl svarta oliver - urkärnade
  • 2 lagerblad
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 msk salt - + 1 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 125 g halloumiost

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, lagerblad, socker, ½ msk salt och peppar. Skiva oliverna och blanda ner dem i såsen. Låt koka utan lock ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka. Pensla dem med 2 msk olja. Stek aubergineskivorna ca 1 minut på varje sida. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.  Strö över 1 tsk salt.

  3. Grovriv osten. Fördela tomatröran på aubergineskivorna och strö på osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

Foto: Ulrika Pousette

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!