3.73.73.73.73.7

Gratinerade aubergineskivor är en liten smakrik grönsaksrätt. Låt tomatsåsen koka ihop minst 15 min så blir den riktigt mustig och god.  

För 20 personer på buffé:

Ingredienser

3 auberginer
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 msk olivolja, + 2 msk
2 burkar tomater, krossade (à 400 g)
0,5 dl tomatpuré
1 dl svarta oliver, urkärnade
2 lagerblad
0,5 msk strösocker
0,5 msk salt, + 1 tsk
2 krm svartpeppar, nymald
125 g halloumiost

25 minuter + 10 minuter i ugn

Gratinerade aubergineskivor – gör så här:

  1. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, lagerblad, socker, ½ msk salt och peppar. Skiva oliverna och blanda ner dem i såsen. Låt koka utan lock ca 15 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär auberginen i skivor, ca 1 cm tjocka. Pensla dem med 2 msk olja. Stek aubergineskivorna ca 1 minut på varje sida. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.  Strö över 1 tsk salt.
  3. Grovriv osten. Fördela tomatröran på aubergineskivorna och strö på osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min.

Grekisk-buffé

Foto: Ulrika Pousette