Gratinerad ricotta med basilika och blodapelsin

Gratinerad ricotta med basilika och blodapelsin serveras som tilltugg med kex, italienska charkuterier och oliver. Den ska ätas nygjord, då är den krämig, len och alldeles underbar.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 g ricottaost
  • 0,25 kruka basilika
  • 1 msk olivolja - + 2 msk
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 blodapelsin

Tillbehör

  • frökex - eller annat bröd
  • charkuterier och oliver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Repa och hacka basilikan, spara några blad till garnering.

  2. Rör försiktigt ihop ricotta, basilika, 1 msk olja och chiliflakes. Fördela blandningen i en smord, liten ugnssäker form. Ringla över 2 msk olja och krydda med flingsalt.

  3. Tillaga osten mitt i ugnen ca 20 min tills den bubblar och börjar få lite färg.

  4. Skär bort allt skal från apelsinen och skär ut fina hinnfria klyftor.

  5. Strö apelsinklyftor över osten och servera den varm med kex,  charkuterier och oliver.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!