Gratinerad purjolök

Lättkokta bitar av purjo läggs i gratängform eller portionsformar och täcks med en luftig sås och lite ost. Lättsamt och gott som liten
vegetarisk rätt eller som ett tillbehör till både fisk och kyckling.

1. Ansa, snitta och skölj purjolökarna noga. Skär dem i ca 5 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 min. Häll av i durkslag och spola dem i kallt vatten.
2. Sås: Vispa samman äggulor, vin och citronskal i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelgod värme och vispa kraftigt hela tiden.
När den första kokbubblan syns häll snabbt upp den fluffiga krämen i en skål. Låt den svalna och blanda sedan med vispad grädde, salt och hälften av den rivna osten.
3. Sätt ugnen på 225°. Fördela den förkokta purjon i en stor smord gratängform eller flera små. Ringla sås över och strö på ost.
Gratinera 5-10 min beroende på formens storlek. Ovansidan ska få lite färg. Servera purjon varm.

Recept från