00000

Lättkokta bitar av purjo läggs i gratängform eller portionsformar och täcks med en luftig sås och lite ost. Lättsamt och gott som liten vegetarisk rätt eller som ett tillbehör till både fisk och kyckling.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 medelstora purjolökar

Sås

2 äggulor
1 dl torrt vitt vin
1 citron
1 dl vispgrädde
1 krm salt
2 dl lagrad ost, riven

1. Ansa, snitta och skölj purjolökarna noga. Skär dem i ca 5 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 min. Häll av i durkslag och spola dem i kallt vatten.
2. Sås: Vispa samman äggulor, vin och citronskal i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelgod värme och vispa kraftigt hela tiden.
När den första kokbubblan syns häll snabbt upp den fluffiga krämen i en skål. Låt den svalna och blanda sedan med vispad grädde, salt och hälften av den rivna osten.
3. Sätt ugnen på 225°. Fördela den förkokta purjon i en stor smord gratängform eller flera små. Ringla sås över och strö på ost.
Gratinera 5-10 min beroende på formens storlek. Ovansidan ska få lite färg. Servera purjon varm.

Fler recept med: Övrigt