Gratinerad hummer – en klassiker!

4.64.64.64.64.6

Recept på gratinerad hummer. Fyll hummerhalvor med en smakrik, krämig fyllning och gratinera med riven parmesanost. Ljuvligt gott, särskilt med ett glas av något som bubblar. 

För 2 personer

Ingredienser

1 hummer, (300-400 g)
2 schalottenlökar
4 skogschampinjoner
2 msk smör
1 tsk sherry, torr
1/2 dl dill, hackad
1 tsk Maizena majsstärkelse
1 dl vispgrädde
1 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
1/2 dl parmesanost, finriven

Tillbehör

haricots verts
schalottenlök, brynt
olivolja, med rivet citronskal

15 min + 5 min i ugn

Gratinerad hummer – gör så här:

  1. Halvera hummern genom att sätta i kniven bakom huvudet och skära ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet.
    hummer
  2. Plocka bort magsäcken, som sitter långt fram närmast huvudet. Dra bort tarmen.
    rensa hummer
  3. Knäck klorna med nötknäckare. Plocka ut kött och eventuell rom ur kropp och klor. Skär köttet i bitar. 
    recept på hummer
  4. Sätt ugnen på 250°. Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör på medelvärme 2–3 min . Rör ner sherryn.
    gratinerad hummer med champinjoner
  5. Vänd ner hummerkött och dill. Pudra över majsstärkelsen. Häll på grädden och koka upp. Krydda med salt och peppar.
    gratinerad hummer recept
  6. Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela hummersåsen i skalen. Strö över parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min. Servera med förvällda haricots verts, brynt lök och citronolja. 
    färdig gratinerad och fylld hummer

 Gratinerad fylld hummer – historia

En variant av gratinerad hummer är hummer Thermidor. ­Rätten lär ha lagats till premi­ären av teaterföreställningen Thermidor på ­Comédie Française i Paris 1894. Den innehåller vanligtvis senap, vitt vin och massor av ost. Här har vi blandat hummer­köttet med en lätt gräddsås och bara pudrat den med lite parmesanost. 

Tips! Champagne och vin att dricka till

  • Bollinger Special Cuvée Brut (7418), Frankrike, 395 kr.
    Smakrik champagne med inslag av mogna äpplen, ­rostade toner och en frisk, aptitretande fruktsyra.

eller

  • Château de Rochemorin Blanc 2008 (4128), Frankrike, 149 kr.
    Vitt vin med lätt aromatisk ton, fin, avrundad fruktighet med liten nötighet. Elegant och läckert ­nyanserat.

Fryst eller färsk hummer?

Fryst hummer är ofta saltare och aningen segare i köttet än färsk. De fiskas i de hummerrika vattnen nordost om Kanada och kokas och fryses innan de skickas hit. Men det finns även kanadensisk och amerikansk hummer som importeras levande och kokas här. De är av en annan art och skulle hota vårt inhemska hummerbestånd om de kom ut i havet runt Sverige och Norge. Regeringen ser just nu över importreglerna för levande amerikansk hummer.

Svensk hummer

Svensk färsk hummer har betydligt högre pris. Med sin fina smak serveras den bäst naturell.

Recept som passar med hummer:

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette