Recept på gratinerad hummer. Gratinerad hummer med citron och pepparrot i hummerjuice. Bladguld finns bl a hos Panduro. Lyft upp guldet med en tunn pensel och lägg det på hummerklon.

För 8 personer

Ingredienser

Gratinerad hummer

4 humrar kokta
8 blad bladguld

Pepparrotssmör

75 g smör rumsvarmt
3 msk dill hackad
4 msk pepparrot riven
1 citron rivet skal och 1 msk saft
1 krm cayennepeppar
1,5 msk ströbröd

Hummerjuice

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
0,5 dl hummerfond koncentrerad
3 dl vatten
0,5 apelsin rivet skal och saft
0,5 citron rivet skal och saft
0,5 msk balsamvinäger
0,5 msk mörk sirap
0,5 msk strösocker
0,5 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör rumsvarmt

Sallad med Citronette

1 tsk honung flytande
1 msk citron pressad
2 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm svarpeppar nymald
75 g salladsmix blandad späd

Gratinerad hummer – gör så här:

  1. Hummerjuice: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på hummerfond och vatten. Koka upp och låt koka tills 2 dl återstår. Tillsätt apelsin- och citronskal och -saft, vinäger, sirap och socker. Koka upp.
  2. Sila skyn och red med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Vispa i smör. Mixa skyn med mixerstav precis före servering.
  3. Smör: Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser till pepparrotssmöret utom ströbrödet.
  4. Dela humrarna på längden och ta bort strängen. Knäck klorna och lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper. Fördela smöret på hummerhalvorna och strö över ströbröd.
  5. Sallad: Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
  6. Tillaga hummern mitt i ugnen ca 20 min. Ta hummern ur ugnen och lägg eventuellt bladguld på klorna.
  7. Blanda salladen med citronetten. Lägg upp hummern på varma tallrikar. Ringla hummerjuice runt om och toppa med salladen.

Se även:

Läckraste snittarna till nyårsfesten

Tre goda fördrinkar att bjuda på

Chokladfondant med nutella till dessert