22222

Gratinerad fläskgryta med paprika är värmande middagsmat. Kanel och oregano sätter smak på grytan, precis som i Grekland.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo revbensspjäll, tjocka
600 g potatis
3 paprikor, gärna i olika färger
1 gul lök
1 dl tomatpuré
1,5 tsk kanel, mald
0,5 kruka oregano
125 g mozzarellaost
rapsolja, salt, nymald ­svartpeppar

30 minuter

Gratinerad fläskgryta med paprika – gör så här:

  1. Putsa revbensspjällen och skär bort benen. Skär köttet i mindre bitar. Lägg kött och ben i en gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt 1 tsk salt och låt köttet koka ­under lock tills det känns mört, 15–20 min. Sätt ugnen på 275°.
  2. Skala potatisen och skär i skivor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 min. Låt rinna av.
  3. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Skala och finhacka löken. Fräs paprika och lök i 1 msk olja ca 5 min. Tillsätt tomatpuré och kanel och rör om. Häll på 3 dl vatten och krydda med 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Låt puttra ca 5 min. Hacka hälften av oreganon och rör ner, spara resten till garnering.
  4. Låt köttet rinna av och varva det med potatis och paprikafräs i ugnssäkra portionsformar eller en stor form. Grovriv osten och strö den över. Gratinera mitt
    i ugnen 8–10 min. Garnera med den sparade oreganon.