55555

Gör egen granola som innehåller betydligt mindre socker och fett än köpta - och mängder med nyttiga frön och nötter.

För 1 liter

Ingredienser

4 dl havregryn
0,5 dl psyilliumfrö, eller linfrön
2 dl fiberflingor,, t ex All bran plus från Kellogg
2 dl nötblandning, med pinje-,pinjepumpa- och solrosfrö
1 dl mandel, flagad
3 msk honung, flytande
2 msk rapsolja
0,5 dl vatten

Granola – gör så här:

  1. Blanda havregryn, psyilliumfrö, söndersmulade All bran och nötter i en torr, stor stekpanna.
  2. Rosta under omrörning tills blandningen doftar rostat och har fått fin färg, det tar ca 10 min. Man kan även rosta i ugnen 15–20 min i 225°. Rör om då och då.
  3. Ringla över honung och rapsolja, tillsätt vattnet. Blanda väl. Fortsätt rostningen i stekpannan eller ugnen. Rör om emellanåt. Efter ca 10 min är blandningen klar.
  4. Låt kallna innan blandningen hälls upp i en burk.
Fler recept med: Barn och familj, Frukost