Grännapaj

Förutom polkagrisar är Gränna även känt för sina fruktodlingar med saftiga päron. Det har vi tagit fasta på i den här läckra pajen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk strösocker

Fyllning

  • 350 g päron
  • 25 g smör
  • 1,5 dl strösocker - (1 + 0,5)
  • 100 g polkagrisar
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil

Gör så här

  1. Grovriv mandelmassan och blanda snabbt med mjöl, smör och socker till en smidig deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, gärna rektangulär, ca 20 x 28 cm. Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.

  2. Skala, kärna ur och skär päronen i små kuber, ca 1 x 1 cm. Stek päronbitarna i smöret tillsammans med 1 dl strösocker tills de nätt och jämnt mjuknat.

  3. Stöt polkagrisarna grovt. Vispa äggen pösiga med 1 dl strösocker. Rör i gräddfil och polkagrisar.

  4. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200°. Fördela päronen i pajskalet och häll över smeten.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna innan den serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!