00000

För 6 - 8 person(er)

Ingredienser

3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 msk smör
3 msk strösocker
3 äggulor
0,75 dl apelsinlikör, Grand Marnier eller Curaçao Orange
1 dl smulad sockerkaka
1 apelsin, rivet skal
10 äggvitor
2 tsk Maizena majsstärkelse
smör + strösocker till formarna

Jordgubbssås:

0,5-300 g frysta jordgubbar, eller drygt en halv liter färska
3 msk apelsinsaft, färskpressad
2 msk florsocker
florsocker till garnering

Grand Marniersufflé med jordgubbssås

1. Sätt ugnen på 220°. Mät upp mjölet i en kastrull (ej aluminium) och späd med mjölken i omgångar under ständig vispning så att det
inte blir några klumpar. Ge det hela ett uppkok och koka ca 2 minuter under fortsatt vispning. Tag kastrullen från värmen.
2. Vispa nu omedelbart i smör, socker, en äggula i taget samt häften av apelsinlikören, resten dränker du in sockerkakssmulorna med.
Se till att allt blir väl blandat och att du får en slät och smidig grundsmet.
3. Smöra och sockra formarna väl med strösocker. Vispa äggvitorna
till hårt skum (du får bäst resultat om äggvitorna är kylskåpskalla
och äggen är färska = seg äggvitekonsistens). Maximal volym får du genom att vispa vitorna med långa tag med ballongvisp i en stor
bunke. Elvispen går givetvis också bra.
4. Mjuka upp grundsmeten med ca 1/4 av de vispade äggvitorna samt tillsätt majsstärkelse, sockerkakssmulorna och det rivna apelsin-
skalet. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitan med en slev, blanda väl men rör inte i onödan; då försvinner luften ur sufflésmeten.
5. Fördela smeten i formarna, släta till ytan, ställ formarna på galler i mitten av ugnen och grädda suffléerna 10-12 minuter. Kör under tiden jordgubbarna tillsammans med apelsinsaft och florsocker i en matberedare. Passera slutligen såsen genom en finmaskig nätsil.
6. Gör i ordning en sikt eller nätsil med ett par msk florsocker i och ha till hands när suffléerna är klara. Pudra över ett tunt lager florsocker direkt då du tagit ut suffléerna ur ugnen och servera omgående med jordgubbssåsen till.