ANNONS

Innehåll från Grana Padano

Grönsaksbiffar med Grana Padano

Matkreatören Linnéa Seidel gör supergoda och nyttiga grönsaksbiffar – och fyller dem rikligt med riven Grana Padano.

Ingredienser

 • 2 medelstora zucchini - ca 300g
 • 3 st morötter - ca 100g
 • 2 st ägg
 • 1 msk bakpulver
 • 2 tsk örtsalt
 • 2 dl ost - Grana Padano
 • 1 dl persilja
 • 1 st rödlök
 • 0,5 saft från citron
 • salt
 • svart peppar
 • olja

Gör så här

 1. Riv zucchini grovt.

 2. Salta och låt stå en stund.

 3. Lägg all riven zucchini i en ren kökshandduk

  och krama ur vätskan noga.

 4. Viktigt att få ur så mycket vätska som det bara går.

  Riv morötterna. 

 5. Blanda samman zucchini, morötter, ägg, bakpulver, mjöl, örtsalt, Grana Padano, persilja, finhackad rödlök, citron, salt och peppar till en smet.

 6. Hetta upp en stekpanna med olja i. 

 7. Forma grönsakssmeten till bollar, lägg i den varma stekpannan och platta ut med stekspaden. 

 8. Stek tills de får en gyllene färg på båda sidor.

  Låt biffarna få fin färg innan du vänder dom.

Fler recept finns här 

Linnéa Seidel är matlagaren från Västmanland som är radiopratande kokboksförfattare och även driver den omtyckta bloggen Linnéas Skafferi. Mittpunkten är familjens stora röda hus utanför Sala, där Linnéa både bakar och lagar massor med mat. 

Här gör hon italienskt doftande grönsaksbiffar, fyllda med bland annat riven zucchini och den norditalienska osten Grana Padano.

– Nästan all mat blir godare när man har ost i. Grana Padano är laktosfri, så himla bra när vi har en laktosintolerant i familjen. För mig är det riktigt lyxigt att ha en rejäl bit Grana Padano i kylen som får sätta smak på många av mina middagar, berättar Linnéa Seidel.

Grana Padano har varit en del av italiensk mattradition i nästan 1 000 år. Benediktinermunkar kom på ett smart sätt att lagra överbliven mjölk genom att skapa en hårdost som kunde lagras under lång tid.

Sedan 1996 är Grana Padano en ursprungsskyddad så kallad DOP-ost (Denominazione Origine Protetta), gjord på delvis skummad mjölk hämtad exklusivt från det norditalienska området Pianura Padana (Podalen) med regionerna Piemonte, Lombardiet, Veneto och provinserna Trento (Trentino) och Piacenza (Emilia-Romagna).

Tack vare produktionsmetoden och den långa lagringen, är Grana Padano både laktosfri och innehåller all den näring som finns i mjölk. 

Osthjulen måste lagras i minst 9 månader innan de går igenom de hårda kvalitetstester som krävs för att få eldmärket Grana Padano. För eldmärket Grana Padano Riserva krävs att osten lagras i minst 20 månader och att den går igenom ännu fler kvalitetstester. Ju äldre desto kornigare, vilket bara ökar den härligt intensiva smakupplevelsen.

Tack vare den lika nötaktiga som milda och fylliga smaken går Grana Padano att ätas på mängder med olika sätt. Linnéa Seidel använder den både som tilltugg och som ingrediens i läckra rätter – som i de här gröna grönsaksbiffarna.

Visste du att: med 30 gram ursprungsskyddad Grana Padano får du i dig lika mycket nyttig näring som i en halv liter mjölk.
Visste du att: 2020 såldes över 5,2 miljoner osthjul, varav drygt 2 miljoner gick på export. Det gör Grana Padano till världens mest konsumerade ursprungsskyddade ost.

Fler recept finns här

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Grana Padano och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!