ANNONS

Innehåll från Grana Padano

Gnudi med Grana Padano och ramslökspesto

Kocken och matstylisten Louise Johansson fyller hemgjorda gnudi – Italiens svar på dumplings – med riven Grana Padano och ricottaost och serverar med en fräsch ramslökspesto.

Gnudi med Grana Padano

  • 150 g ost - Grana Padano
  • 500 g ricottaost
  • 1 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • 1 st citronskal - saft pressas i pesto
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl mannagryn
  • 50 g pinjenötter

Ramslökspesto

  • 1 förp ramslök - spara några blad till garnering
  • 1 st saft från citron
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl olivolja
  • 100 ost - Grana Padano
  • 50 g pinjenötter

Gnudi med Grana Padano

  1. Riv Grana Padano fint på ett rivjärn, lägg undan cirka 3/4 dl till garnering. 

  2. Blanda Grana Padano, ricottaost, ägg, vetemjöl, olivolja, citronskal, salt och nymald svartpeppar till en deg.

  3. Strö ut 2 dl mannagryn på ett fat. Forma jämna bollar av ostmassan och rulla i mannagrynen så bollarna blir helt täckta av grynen. Plasta fatet och låt stå över natten i kylskåp.

  4. Tillaga ramslökspeston.

  5. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.

  6. Rosta pinjenötterna i en stekpanna i cirka 3-4 minuter.

  7. Koka ostbollarna i cirka en minut tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och lägg på ett fat.

  8. Servera gnudin tillsammans med ramslökspesto och riv över lite extra Grana Padano.

Ramslökspesto

  1. Mixa ramslök, citronsaft, salt och olivolja i en blender till en grön sås.

  2. Riv Grana Padano grovt. 

  3. Pulsmixa ner Grana Padano och pinjenötter i såsen så att det fortfarande är lite bitar kvar.

Fler recept finns här

Grana Padano har varit en del av italiensk mattradition i nästan 1 000 år. Benediktinermunkar kom på ett smart sätt att lagra överbliven mjölk genom att skapa en hårdost som kunde lagras under lång tid.

Sedan 1996 är Grana Padano en ursprungsskyddad så kallad DOP-ost (Denominazione Origine Protetta), gjord på delvis skummad mjölk hämtad exklusivt från det norditalienska området Pianura Padana (Podalen) med regionerna Piemonte, Lombardiet, Veneto och provinserna Trento (Trentino) och Piacenza (Emilia-Romagna).

Tack vare produktionsmetoden och den långa lagringen, är Grana Padano både laktosfri och innehåller all den näring som finns i mjölk. 

Osthjulen måste lagras i minst 9 månader innan de går igenom de hårda kvalitetstester som krävs för att få eldmärket Grana Padano. För eldmärket Grana Padano Riserva krävs att osten lagras i minst 20 månader och att den går igenom ännu fler kvalitetstester. Ju äldre desto kornigare, vilket bara ökar den härligt intensiva smakupplevelsen.

Louise Johansson gillar den lika nötaktiga som milda och fylliga smaken av en Grana Padano. Den passar både som tilltugg och som ingrediens i läckra rätter. 

– Gnudi är italiens variant av dumplings, krämiga ostbollar med det bästa av våren: ramslök. Magi om jag får säga. De är enkla att laga och du kan variera smaksättningen med vad du har hemma, tipsar Louise Johansson.

Visste du att: det krävs 15 liter naturligt skummad mjölk för att producera 1 kg ursprungsskyddad Grana Padano.
Visste du att: med 30 gram ursprungsskyddad Grana Padano får du i dig lika mycket nyttig näring som i en halv liter mjölk.

Fler recept finns här

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Grana Padano och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!