Violas tårta går utmärkt att förbereda dagen före servering. Garnera med grädde och pudra över kakao strax före servering. En underbar hallontårta.

För 15 bitar

Ingredienser

2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vatten

Mandelbotten:

200 g sötmandel
4 äggvitor
3,5 dl florsocker

Fyllning:

1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
200 g smör, rumsvarmt
0,5 dl kallt espressokaffe

Garnering:

4 dl vispgrädde
kakao

Tillbehör:

hallon

Recept: Gräddtårta, Violas

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulver. Koka upp vattnet.
  3. Rör ner mjölblandningen och vatten i äggpöset och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna i formen och skär den sedan i två bottnar.
  5. Mandelbotten: Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandel och socker och vänd ner i äggvitorna. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen

 

Tips på fler gräddtårtor? I tidningen Hembakat hittar du denna favorit: Gräddtårta med vaniljkräm & jordgubbar.