Gräddtårta, Violas

Violas tårta går utmärkt att förbereda dagen före servering. Garnera med grädde och pudra över kakao strax före servering. En underbar hallontårta.
Allt om Mat
Gräddtårta, Violas
Gräddtårta, Violas Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk vatten

Mandelbotten

  • 200 g sötmandel
  • 4 äggvitor
  • 3,5 dl florsocker

Fyllning

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl espressokaffe - kallt

Garnering

  • 4 dl vispgrädde
  • kakao

Tillbehör

  • hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulver. Koka upp vattnet.

  3. Rör ner mjölblandningen och vatten i äggpöset och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna i formen och skär den sedan i två bottnar.

  5. Mandelbotten: Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandel och socker och vänd ner i äggvitorna. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen

  6. Tips på fler gräddtårtor? I tidningen Hembakat hittar du denna favorit: Gräddtårta med vaniljkräm & jordgubbar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!