40 minuter + 30 minuter i ugn
Gräddtårta i långpanna – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet. - Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt den kallna.
- Vaniljkräm: Blanda äggula, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.
- Fyllning: Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.
- Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena bottnen och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.
- Garnering: Vispa grädden fast. Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.
Recept: Eva Nordlinder.
Tips! Det här blir en hög, god tårta. Vill du ha en ännu större tårta bakar du två bottnar och lägger dem på varandra i stället för att dela den som blir enligt receptet. Räkna dubbelt i så fall på vaniljkräm, fyllning och garnering. Bottnen kan bakas i förväg och frysas in.