Gräddtårta i långpanna
Gräddtårta i långpanna är en perfekt festtårta när många är bjudna.
-
6 ägg
-
4 dl strösocker
-
2 dl potatismjöl
-
1,5 dl vetemjöl
-
2 tsk bakpulver
-
0,75 dl vatten - kokhett
Vaniljkräm
-
1 äggula
-
1 dl mjölk
-
1 msk strösocker
-
0,75 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
-
0,5 msk vaniljsocker
Fyllning
-
3 dl vispgrädde
-
250 g hallon
Garnering
-
5 dl vispgrädde
-
250 g hallon
-
150 g blåbär
-
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.
-
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt den kallna.
-
Vaniljkräm: Blanda äggula, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.
-
Fyllning: Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.
-
Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena bottnen och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.
-
Garnering: Vispa grädden fast. Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.
Recept: Eva Nordlinder.
Tips! Det här blir en hög, god tårta. Vill du ha en ännu större tårta bakar du två bottnar och lägger dem på varandra i stället för att dela den som blir enligt receptet. Räkna dubbelt i så fall på vaniljkräm, fyllning och garnering. Bottnen kan bakas i förväg och frysas in.