Gräddtårta i långpanna

Gräddtårta i långpanna är en perfekt festtårta när många är bjudna.
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,75 dl vatten - kokhett

Vaniljkräm

  • 1 äggula
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 0,75 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 0,5 msk vaniljsocker

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g hallon

Garnering

  • 5 dl vispgrädde
  • 250 g hallon
  • 150 g blåbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.

  2. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt den kallna.

  3. Vaniljkräm: Blanda äggula, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.

  4. Fyllning: Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.

  5. Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena bottnen och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.

  6. Garnering: Vispa grädden fast. Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.

Recept: Eva Nordlinder.

Tips! Det här blir en hög, god tårta. Vill du ha en ännu större tårta bakar du två bottnar och lägger dem på varandra i stället för att dela den som blir enligt receptet. Räkna dubbelt i så fall på vaniljkräm, fyllning och garnering. Bottnen kan bakas i förväg och frysas in.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!