55555

Gräddparfait med halloncurd och maränger är en söt men samtidigt frisk dessert. Halloncurden blandas ner i parfaiten när den är halvfryst.  

För 4 personer:

Ingredienser

4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
15 maränger, små
0,5 dl halloncurd, se recept, + 1 dl

Halloncurd, ca 2 1/2 dl:

250 g hallon, frysta
0,75 dl strösocker
1 msk citron, pressad
1 msk majsstärkelse, Maizena
1 msk vatten
1 äggula
1 msk smör

Garnering:

myntablad

35 minuter + 7 1/2 timme i frysen

Gräddparfait med halloncurd – gör så här:

  1. Halloncurd: Lägg hallon, socker och citronsaft i en kastrull. Låt koka under omrörning tills sockret lösts upp. Passera hallonen genom en sil.
  2. Häll tillbaka hallonen i kastrullen. Blanda i majsstärkelsen, utrörd i vattnet, och låt koka upp under omrörning.
  3. Ta kastrullen från värmen. Rör i äggula och smör. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknat. Låt kallna.
  4. Gräddparfait: Vispa grädden. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda äggsmet och grädde.
  5. Täck smeten med plastfolie. Ställ den i frysen ca 1 1/2 timme. Rör om 2–3 gånger under tiden.
  6. Grovhacka marängerna. Blanda den halvfrysta smeten med 1/2 dl halloncurd. Varva parfaitsmeten, maränger och 1 dl halloncurd i en form. Täck formen med plastfolie och låt stå i frysen ca 6 timmar.
  7. Ta fram parfaiten ca 15 min före servering. Stjälp upp den och garnera med myntablad.