Gräddparfait med halloncurd och maränger  

Gräddparfait med halloncurd och maränger är en söt men samtidigt frisk dessert. Halloncurden blandas ner i parfaiten när den är halvfryst.  
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 15 maränger - små
  • 0,5 dl halloncurd - se recept, + 1 dl

Halloncurd, ca 2 1/2 dl

  • 250 g hallon - frysta
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 msk vatten
  • 1 äggula
  • 1 msk smör

Garnering

  • myntablad

Gör så här

  1. Halloncurd: Lägg hallon, socker och citronsaft i en kastrull. Låt koka under omrörning tills sockret lösts upp. Passera hallonen genom en sil.

  2. Häll tillbaka hallonen i kastrullen. Blanda i majsstärkelsen, utrörd i vattnet, och låt koka upp under omrörning.

  3. Ta kastrullen från värmen. Rör i äggula och smör. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknat. Låt kallna.

  4. Gräddparfait: Vispa grädden. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda äggsmet och grädde.

  5. Täck smeten med plastfolie. Ställ den i frysen ca 1 1/2 timme. Rör om 2–3 gånger under tiden.

  6. Grovhacka marängerna. Blanda den halvfrysta smeten med 1/2 dl halloncurd. Varva parfaitsmeten, maränger och 1 dl halloncurd i en form. Täck formen med plastfolie och låt stå i frysen ca 6 timmar.

  7. Ta fram parfaiten ca 15 min före servering. Stjälp upp den och garnera med myntablad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!