1. Ta bort ev torra delar av citrongräset. Banka det med skaftet på en kniv, strimla och hacka fint.
2. Skala och finhacka vitlöken. Fräs citrongräs, vitlök och ingefära i olja i en kastrull. Häll på fond, vatten och grädde och låt koka ca 5 min.
3. Skala och skär morötterna i fina strimlor. Skölj och strimla sockerärterna. Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora bitar.
4. Skala, kärna ur och skär gurkan i små fyrkanter, ca 1 x 1 cm. Skala räkorna och blanda dem med gurkbitar och citronskal. Tillsätt 1 krm salt och 1 krm peppar.
5. Lägg ner morotsstrimlor och fiskbitar i den kokande buljongen. Lägg på locket. Koka ca 3 min. Lägg i sockerärter, koka 1 minut till. Strö på 1 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.
6. Lägg räkblandningen i soppan strax före servering.
Gräddig fisksoppa med citrongräs och ingefära
Milda, fina smaker passar till ett glas kylt rosévin. Servera gärna soppan med nybakta baguetter.
För 4 person(er)
Ingredienser
2 | citrongräs |
1 | vitlöksklyfta |
1 msk | ingefära, riven |
1 msk | rapsolja |
1 msk | skaldjursfond, konc |
1 l | vatten |
2,5 dl | matlagningsgrädde |
2 | morötter |
150 g | sockerärter |
500 g | fisk, skinn- och benfri, t ex sej, gös och lax |
0,5 | gurka |
500 g | räkor med skal |
0,5 | citron, rivet skal |
1 krm | salt, + 1,5 tsk salt |
1 krm | svartpeppar, nymald, + 0,5 krm nymald svartpeppar |