00000

Milda, fina smaker passar till ett glas kylt rosévin. Servera gärna soppan med nybakta baguetter.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 citrongräs
1 vitlöksklyfta
1 msk ingefära, riven
1 msk rapsolja
1 msk skaldjursfond, konc
1 l vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 morötter
150 g sockerärter
500 g fisk, skinn- och benfri, t ex sej, gös och lax
0,5 gurka
500 g räkor med skal
0,5 citron, rivet skal
1 krm salt, + 1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald, + 0,5 krm nymald svartpeppar

1. Ta bort ev torra delar av citron­gräset. Banka det med skaftet på en kniv, strimla och hacka fint.
2. Skala och finhacka vitlöken. Fräs citrongräs, vitlök och ingefära i olja i en kastrull. Häll på fond, vatten och grädde och låt koka ca 5 min.
3. Skala och skär morötterna i fina strimlor. Skölj och strimla sockerärterna. Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora bitar.
4. Skala, kärna ur och skär gurkan i små fyrkanter, ca 1 x 1 cm. Skala räkorna och blanda dem med gurkbitar och citronskal. Tillsätt 1 krm salt och 1 krm peppar.
5. Lägg ner morotsstrimlor och fisk­­bitar i den kokande buljongen. Lägg på locket. Koka ca 3 min. Lägg i socker­ärter, koka 1 minut till. Strö på 1 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar.
6. Lägg räkblandningen i soppan strax före servering.