44444

Sverige knep det prestigefyllda guldet i matlagnings-os. Här har Kocklandslagets Tom Sjöstedt förenklat en av rätterna i den vinnande menyn för att du ska kunna bjuda på ett gyllene nyår med smaker som är ”smashing”: Recept på gräddfilspannacotta med mandelkaka och hallon. Mandelkaka som blir över kan frysas och serveras med grädde och lite sylt eller med en glasskula.

För 4 pers

Ingredienser

2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1/2 vaniljstång
2 dl gräddfil

Mandelkaka

250 g mandelmassa
150 g smör, rumsvarmt
3 ägg
1/2 dl vetemjöl

Hallonslush

4 dl frysta hallon
1/2 dl florsocker
2 tsk pressad citron

Garnering

hallon
hyvlad vit choklad
citronmeliss

25 min + 5 timmar i kylen

Gräddfilspannacotta med mandelkaka och hallon – gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde, socker och vaniljstång. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Låt blandningen stå och dra ca 30 min. Blanda i gräddfilen. Sila och häll smeten i glas. Låt stelna i kylen 4–5 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mandelmassa och smör i en matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget, och till sist mjöl. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 15 x 30 cm. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kakan kallna innan den skärs i små rutor.
  3. Mixa hallonen med florsocker och citronsaft i en matberedare. Låt stå i frysen till servering.
  4. Garnera pannacottan med mandelkaka, hallon, hyvlad choklad och citronmeliss. Servera med hallonslush vid sidan om.

 

Desserten var helt galet avancerad i OS, så jag har nästan gjort om den helt. Men gräddfil och hallon är fortfarande det tongivande. Personligen tycker jag det blev supergott, en perfekt final på nyårsmenyn. Desserten är ganska stor, men annars blir det futtigt, och Sjöstedt är ingen snål jävel!

– Tom Sjöstedt