3.83.83.83.83.8

Gräddbakad lax i ugn med kål, lök och mandel är smidigt att laga i samma form. Pressad potatis hjälper till att suga upp den goda såsen.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar laxfilé, utan skinn, à ca 160 g
175 g vitkål
1 gul lök
2 salladslökar
40 g sötmandel
1 tsk salt, + 0,5 tsk
4 dl vispgrädde

Potatis:

500 g potatis, mjölig
0,5 tsk flingsalt
25 g smör

Tillbehör:

vattenkrasse

20 minuter + 25 minuter i ugn

Gräddbakad lax med kål, lök och mandel – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Skär vitkålen i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala och skiva löken. Ansa och strimla salladslöken. Grovhacka mandeln. Lägg kål och lök i en ugnssäker form, strö över mandel och 1/2 tsk salt. Häll på grädden, tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
  2. Lägg laxen i formen och strö över 1 tsk salt. Tillaga ytterligare ca 10 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt vila 2–3 min före servering.
  3. Potatis: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Pressa ner den i en serveringsskål med en potatispress. Strö över flingsalt och lägg på smöret.
  4. Toppa laxen med vattenkrasse. Servera med potatisen.

 

 

Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter, Lax