Gräddbakad fylld kyckling med västerbottenspotatis

00000

Recept på gräddbakad fylld kyckling med västerbottenspotatis. Löken och äpplets sötma ger god smak till både kyckling och sås.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling (ca 1 1/2 kilo)
0,5 tsk salt + 1 tsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
1 msk rosmarin finhackad
1 msk rapsolja
2 krm svartpeppar nymald
5 dl vispgrädde

Potatis:

600 g potatisar kokta, kalla små
25 g smör
0,5 tsk salt
50 g västerbottensost riven

20 minuter + 1 timme i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna äpplet. Blanda lök, vitlök, äpple, rosmarin och 1/2 tsk salt. Fyll kycklingen med hacket.
  2. Pensla kycklingen med olja och krydda med 1 tsk salt och peppar. Lägg kycklingen i en gryta och häll över grädden. Lägg lock på grytan och tillaga mitt i ugnen till 70° innertemperatur, beräkna ca 1 timme. Om kycklingen inte fått tillräckligt med färg så lyft av locket, sätt ugnen på grill och tillaga ytterligare ca 5 min.
  3. Sätt ugnen på högsta grillvärme. Stek potatisen i smör och krydda med salt. Lägg den i en ugnssäker form. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.
  4. Servera potatisarna till gräddkycklingen.