4.44.44.44.44.4

Recept på Gözleme. Smörstekta tunnbrödspaket med spenat- och fetafyllning.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

100 g smör
2 dl vatten
1,5 dl naturell yoghurt
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl, + 1 dl till utbakning (360 g + 60 g)

Fyllning:

1 gul lök
2 msk olivolja
300 g bladspenat, färsk
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
250 g fetaost

Till stekning:

3 msk olivolja

1 1/2 timme

Gözleme – tunnbröd fyllda med spenat och fetaost – gör så här:

  1. Smält smöret. Blanda alla ingredienser till degen. Knåda ordentligt ca 10 min, helst för hand. Låt degen, som ska vara ganska fast, vila 30–40 min.
  2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs den i olja. Lägg i spenaten och fräs hastigt tills den har mjuknat. Krydda med salt och peppar.
  3. Dela degen i bitar som väger ca 55 g och rulla dem till bollar. Kavla ut degbollarna tunt till rundlar, ca 20 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk.
  4. Lägg spenatfyllningen mitt på rundlarna. Smula över fetaosten. Vik ihop som ett paket.
  5. Stek paketen i olja ca 3 min på varje sida på medelvärme så att de får färg. Ta upp och pensla bröden med smält smör. Skär dem mitt itu och servera.

Recept av Ebru Kelebek