00000

Gourmetkorv med spetskål, tryffelsenao och rödlökssalsa passar utmärkt en fredag. Den grillade kålen ger rätten en spännande karaktär. Rödlökssalsan bidrar med kryddig, något syrlig och söt smak.

För 4 personer:

Ingredienser

8 färska korvar milt kryddade  av kalv eller fläsk, gärna med olika smak och storlek
6 potatisar av mjölig sort
1 msk olivolja
0,5 tsk salt

Rödlökssalsa:

2 rödlökar
1 msk olivolja
2 tsk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond konc

Grillad spetskål:

1 litet spetskålshuvud (ca 300 g)
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 dl crème fraiche
1 dl dill plockad
1 tsk citronskal rivet

Tryffelsenap:

1 dl dijonsenap
2 tsk honung
1 tsk tryffelolja vit

Tillbehör:

blandad sallad
nymald svartpeppar

50 minuter

Gourmetkorv med spetskål, tryffelsenap och rödlökssalsa – gör så här:

  1. Tänd grillen. Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisarna och skär i 1 cm tjocka skivor, skär ett rutmönster på båda sidor. Pensla med olja  och salta. Lägg på smord plåt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Salsa: Skala och skiva rödlökarna. Stek i olja på medelvärme ca 10 min. Häll på socker, vinäger och fond. Koka ihop 2–3 min.
  3. Spetskål: Skär spetskålen i 6–8 klyftor. Ringla över olja. Krydda med salt. Rör crème fraichen mjuk med 1 msk vatten i en skål. Blanda ner dill och citronskal.
  4. Tryffelsenap: Rör ihop alla ­ingredienser.
  5. Lägg kålklyftorna på grillen, grilla ca 20 min, tills kålen har mjuknat och fått färg. Lägg över på ett fat och håll den varm under bakplåtspapper. Grilla korvarna runt om.
  6. Ringla dill-crème fraiche över spetskålen strax före servering. Servera korvarna med rödlökssalsa, tryffelsenap och sallad.