I annonssamarbete med SöNDAG

00000

Bättre än så här kan en middag inte bli en varm augustikväll i vårt avlånga land. Gurkan ska slungas hastigt i smöret. Gurka al dente skulle man kunna säga.

För 4 personer

Ingredienser

Gösfilé:

800 g gösfiléer, gärna med skinnet kvar
salt och peppar
olivolja till pensling

Smörslungad gurka:

0,5 gurka
100 g smör
1 dl dill, hackad
salt och peppar
0,5 citron

Rödbetor med feta:

8 rödbetor, färska
150 g fetaost
3 msk olivolja
3 msk pinjenötter
0,5 citron

Gösfilé med rödbetor, fetaost och smörslungad gurka

 

Gösfiléen:
1) Skölj gösfiléerna. Krydda dem med salt och peppar och pensla dem med lite olivolja.
2) Lägg filéerna på grillen med skinnsidan mot glöden. Grilla dem i 5–6 minuter tills köttet är helt vitt. Vänd inte på filéerna under tiden.
3) Servera med rödbetor med fetaost, smörslungad gurka och nykokt potatis.

Rödbetor med fetaost:
1) Skala och koka rödbetorna i 30–40 minuter tills de är mjuka. Pilla av skalet och lägg upp rödbetorna på ett fat. Smula över fetaosten och droppa över lite olivolja.
2) Rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna. Tänk på att du kan nyttja värmen från grillen. Strö pinjenötterna över rödbetorna och pressa över lite citron.

Smörslungad gurka:
1) Skala och halvera gurkan och gröp ur kärnorna. Skär den i 5 mm tjocka skivor.
2) Bryn smöret gyllenbrunt i en stekpanna. Tillsätt gurkskivorna och den hackade dillen. Rör om. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.