Gös och räkor i curry- och kokosbuljong

Gös och räkor i curry- och kokosbuljong är snabblagad festmat. Fisken snabbrimmas i lite salt och socker för att bli fast och fin.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 250 g gösfilé
  • 2 krm salt - + 2 + 1 krm
  • 2 krm strösocker - + 1 tsk
  • 8 vannameiräkor - stora skalade, råa , MSC-märkta
  • 1 kruka thaibasilika
  • 2 msk currypasta - röd
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 1 morot
  • 4 salladslökar
  • 50 g böngroddar - färska

Tillbehör

  • 1 lime

Gör så här

  1. Skär gösfilén i 2 bitar. Krydda dem med 2 krm salt och 2 krm socker och låt dem ligga i rumstemperatur ca 10 min. Låt räkorna tina på hushållspapper.

  2. Repa hälften av thaibasilikabladen och finstrimla dem. Fräs currypastan i 1 msk olja i en vid gryta ca 2 min. Häll över kokosmjölken och tillsätt den hackade thaibasilikan. Låt sjuda utan lock ca 5 min. Smaka av med 1 tsk socker och 2 krm salt.

  3. Skala och skär moroten i tunna strimlor. Lägg dem i en kastrull med kokande lättsaltat vatten och låt sjuda ca 2 min. Ansa och strimla salladslöken. Låt den koka med moroten när ca 1 minut återstår av koktiden. Lägg böngroddarna i kastrullen och låt allt rinna av i ett durkslag. Häll tillbaka grönsakerna i kastrullen och håll dem varma.

  4. Stek fisken i 1 msk olja ca 2 min på varje sida. Stek räkorna vid sidan om ca 30 sekunder. Krydda räkorna med 1 krm salt.

  5. Lägg grönsakerna i en hög i mitten på djupa tallrikar. Lägg på fisken och toppa med räkorna. Häll kokosbuljongen runtom och toppa med resterande thaibasilika. Servera med var sin limehalva att pressa över fisk och buljong.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!