Gös och räkor i curry- och kokosbuljong
Ingredienser
- 250 g gösfilé
- 2 krm salt - + 2 + 1 krm
- 2 krm strösocker - + 1 tsk
- 8 vannameiräkor - stora skalade, råa , MSC-märkta
- 1 kruka thaibasilika
- 2 msk currypasta - röd
- 1 msk rapsolja - + 1 msk
- 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
- 1 morot
- 4 salladslökar
- 50 g böngroddar - färska
Tillbehör
- 1 lime
Gör så här
-
Skär gösfilén i 2 bitar. Krydda dem med 2 krm salt och 2 krm socker och låt dem ligga i rumstemperatur ca 10 min. Låt räkorna tina på hushållspapper.
-
Repa hälften av thaibasilikabladen och finstrimla dem. Fräs currypastan i 1 msk olja i en vid gryta ca 2 min. Häll över kokosmjölken och tillsätt den hackade thaibasilikan. Låt sjuda utan lock ca 5 min. Smaka av med 1 tsk socker och 2 krm salt.
-
Skala och skär moroten i tunna strimlor. Lägg dem i en kastrull med kokande lättsaltat vatten och låt sjuda ca 2 min. Ansa och strimla salladslöken. Låt den koka med moroten när ca 1 minut återstår av koktiden. Lägg böngroddarna i kastrullen och låt allt rinna av i ett durkslag. Häll tillbaka grönsakerna i kastrullen och håll dem varma.
-
Stek fisken i 1 msk olja ca 2 min på varje sida. Stek räkorna vid sidan om ca 30 sekunder. Krydda räkorna med 1 krm salt.
-
Lägg grönsakerna i en hög i mitten på djupa tallrikar. Lägg på fisken och toppa med räkorna. Häll kokosbuljongen runtom och toppa med resterande thaibasilika. Servera med var sin limehalva att pressa över fisk och buljong.