Gös med gnocchi, grön sparris och citronvinägrett

Brynt gös serveras med citron-gnocchi och en fräsch sallad med sparris, gräslök och parmesan. Har du ingen mandolin går det lika bra att hyvla sparrisen med potatisskalare.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 gösfiléer - (à ca 150 g)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Gnocchi

  • 400 g potatis
  • 1 citron - rivet skal
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 8 sparrisar - gröna
  • 0,5 gräslök - knippa
  • 1 msk smör
  • 40 g parmesan - hyvlad

Vinägrett

  • 1 citron - pressad saft
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 schalottenlök - finhackad
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Sparrissallad

  • 4 sparrisar - gröna
  • 0,5 schalottenlök - finhackad
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk olivolja
  • 20 g parmesan - hyvlad
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Gör så här

  1. Gnocchi: Skala och koka potatisen mjuk. Låt den rinna av och pressa genom potatispress. Blanda potatisen med citronskal, mjöl, ägg, 1 tsk salt och peppar. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Rulla ut till långa rullar och skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna på mjölat bakplåtspapper. Tryck på dem med en gaffel så att de får ett mönster.

  2. Lägg gnocchin i kokande lättsaltat vatten i en gryta och låt koka 3-4 min tills de flyter upp till ytan. Ta upp och lägg gnocchin i isvatten.

  3. Vinägrett: Värm citronsaften och rör sedan i olja, lök, salt och peppar.

  4. Sparrissallad: Hyvla sparrisen tunt på mandolin. Blanda sparrisen med alla ingredienser till salladen.

  5. Krydda fisken med salt och peppar. Stek den i smör ca 3 min på varje sida.

  6. Låt gnocchin rinna av. Skär sparrisen i tunna slantar. Finhacka gräslöken. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt gnocchin. Stek dem lätt ljusbruna. Tillsätt sparris och gräslök och vänd i parmesan-osten. Krydda med 1/2 tsk salt.

  7. Fördela gnocchin på tallrikar och lägg på fisken. Fördela sparrissalladen ovanpå och ringla citronvinägrett runt om.

Den som vill förbereda middagen i god tid kan göra gnocchin i förväg. Gösen går bra att ersätta med abborre eller annan fisk med fast, vitt kött.

Att dricka till fisken:

Ett vitt vin med fruktighet och frisk spänstig syra

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!