00000

Brynt gös serveras med citron-gnocchi och en fräsch sallad med sparris, gräslök och parmesan. Har du ingen mandolin går det lika bra att hyvla sparrisen med potatisskalare.

För 4 personer

Ingredienser

4 gösfiléer, (à ca 150 g)
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Gnocchi:

400 g potatis
1 citron, rivet skal
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt, + 0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
8 sparrisar, gröna
0,5 gräslök, knippa
1 msk smör
40 g parmesanost, hyvlad

Vinägrett:

1 citron, pressad saft
0,5 dl rapsolja
0,5 schalottenlök, finhackad
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald

Sparrissallad:

4 sparrisar, gröna
0,5 schalottenlök, finhackad
1 msk citron, pressad
1 msk olivolja
20 g parmesanost, hyvlad
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Den som vill förbereda middagen i god tid kan göra gnocchin i förväg. Gösen går bra att ersätta med abborre eller annan fisk med fast, vitt kött.

Gös med gnocchi, grön sparris och citronvinägrett – gör så här:

  1. Gnocchi: Skala och koka potatisen mjuk. Låt den rinna av och pressa genom potatispress. Blanda potatisen med citronskal, mjöl, ägg, 1 tsk salt och peppar. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Rulla ut till långa rullar och skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna på mjölat bakplåtspapper. Tryck på dem med en gaffel så att de får ett mönster.
  2. Lägg gnocchin i kokande lättsaltat vatten i en gryta och låt koka 3-4 min tills de flyter upp till ytan. Ta upp och lägg gnocchin i isvatten.
  3. Vinägrett: Värm citronsaften och rör sedan i olja, lök, salt och peppar.
  4. Sparrissallad: Hyvla sparrisen tunt på mandolin. Blanda sparrisen med alla ingredienser till salladen.
  5. Krydda fisken med salt och peppar. Stek den i smör ca 3 min på varje sida.
  6. Låt gnocchin rinna av. Skär sparrisen i tunna slantar. Finhacka gräslöken. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt gnocchin. Stek dem lätt ljusbruna. Tillsätt sparris och gräslök och vänd i parmesan-osten. Krydda med 1/2 tsk salt.
  7. Fördela gnocchin på tallrikar och lägg på fisken. Fördela sparrissalladen ovanpå och ringla citronvinägrett runt om.

Köpa mandolin? Här är vår favorit
mandolin

Mandoliner kommer i alla former och färger. Många tar stor plats och ska byggas ihop innan du ens kan börja skiva din gurka. Alla sådana går bort. Den här mandolinen från Kyocera med keramisk egg är helt fantastisk! Tack vare att den är så smidig kommer den också fram väldigt ofta. Enda tillbehöret – en plastgrunka att hålla grönsakerna med – är helt nödvändig för att du ska ha fingertopparna kvar. Läs mer och köp här.

Att dricka till fisken:

  • Ett vitt vin med fruktighet och frisk spänstig syra