Recept på gös i het tomatbuljong med korianderkräm. Koriander är en lika älskad som hatad krydda. Rätten blir lika god med persilja eller gräslök.

För 4 personer

Ingredienser

4 gösfiléer (à ca 125 g)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
3 morötter (300 g)
1 palsternacka (150 g)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
0,5 msk rapsolja
1,5 msk tomatpuré
1 msk sambal badjak eller 1/2 msk sambal oelek
4 dl vatten
2 dl vitt vin torrt
2 msk fiskfond koncentrerad

Korianderkräm

0,5 kruka koriander
1 dl crème fraiche lätt
1 krm salt

Garnering

0,5 kruka koriander

Tillbehör

4 skivor lantbröd (à 30 g)

Gör så här:

  1. Gnid in fisken med salt och socker och låt den ligga i rumstemperatur ca 15 min.
  2. Korianderkräm: Hacka koriandern och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt. Ställ krämen kallt så länge.
  3. Skala morötter och palsternacka och skär i tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i ca 5 cm långa bitar. Skär purjolöksbitarna i tunna strimlor på längden. Förväll rotsakerna i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.
  4. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i olja tillsammans med tomatpuré och sambal i en kastrull ca 2 min. Tillsätt vatten, vin och fond och låt koka under lock ca 5 min.
  5. Vik ihop fisken och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen 12-15 min. Fördela rotfruktsstrimlorna i djupa tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Häll den heta buljongen över och toppa med korianderkräm och korianderblad. Servera med bröd.