Gös i het tomatbuljong med korianderkräm

Recept på gös i het tomatbuljong med korianderkräm. Koriander är en lika älskad som hatad krydda. Rätten blir lika god med persilja eller gräslök.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 gösfiléer - (à ca 125 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 morötter - (300 g)
  • 1 palsternacka - (150 g)
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 msk sambal badjak - eller 1/2 msk sambal oelek
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk fiskfond - konc

Korianderkräm

  • 0,5 kruka koriander
  • 1 dl crème fraiche - lätt
  • 1 krm salt

Garnering

  • 0,5 kruka koriander

Tillbehör

  • 4 skivor lantbröd - (à 30 g)

Gör så här

  1. Gnid in fisken med salt och socker och låt den ligga i rumstemperatur ca 15 min.

  2. Korianderkräm: Hacka koriandern och blanda med crème fraiche. Krydda med salt. Ställ krämen kallt så länge.

  3. Skala morötter och palsternacka och skär i tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i ca 5 cm långa bitar. Skär purjolöksbitarna i tunna strimlor på längden. Förväll rotsakerna i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

  4. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i olja tillsammans med tomatpuré och sambal i en kastrull ca 2 min. Tillsätt vatten, vin och fond och låt koka under lock ca 5 min.

  5. Vik ihop fisken och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen 12-15 min. Fördela rotfruktsstrimlorna i djupa tallrikar. Lägg fisken ovanpå. Häll den heta buljongen över och toppa med korianderkräm och korianderblad. Servera med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!