44444

Milda fina smaker på både fisk och tillbehör. En söt sherry i ärtpurén passar perfekt.

För 8 person(er)

Ingredienser

8 gösfiléer, (à 125 g)
3 msk vetemjöl
3 msk smör
2 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald

Ärtpuré

6 dl gröna ärter, frysta
2 msk sherry, söt, t ex Bristol Cream
2 msk citron, pressad
1 vitlöksklyfta, skalad
1 msk olivolja
2 krm salt

Skummig Champagnesås

2 schalottenlökar
1 morot
1 msk smör
3 dl vitt vin, torrt
3 dl vatten
2 msk fiskfond, koncentrerad
1 lagerblad
2 msk maizena, majsstärkelse
2 dl vispgrädde
1 dl champagne, eller mousserande vin
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald

Smörstekt spetskål

400 g spetskål
4 salladslökar
8 potatisar, kokta (ca 700 g)
2 msk smör
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald

Garnering

1 dl gröna ärter
1 rött äpple, litet
50 g kallrökt lax, i bit
150 g räkor, med skal
1 dillkvist
0,25 pkt ärtskott, (à 50 g)

1. Ärtpuré:  Tina ärterna. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Passera purén genom en sil.
2. Sås:  Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i tärningar. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Häll på vin,  vatten och fond. Lägg i lagerblad. Låt koka tills hälften återstår. Sila och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.  
3. Kål: Strimla kål och lök. Tärna potatisen. Stek kålen mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i lök och potatis och fräs tills löken mjuknat. Salta och peppra.
4. Garnering: Tina ärterna. Kärna ur och tärna äpplet. Skär laxen i små bitar. Skala räkorna och halvera dem. Plocka dill och ärtskott. Blanda samman. Hit går bra att förbereda.
5.  Vänd fisken i mjöl. Stek den i smör i en stekpanna 3-4 min på varje sida. Salta och peppra.
6. Häll grädde och champagne i såsen och värm. Mixa med  mixerstav till ett skum. Smaka av med salt och peppar.
7. Fördela spetskålen på tallrikar. Lägg på fisken. Strö över lax- och räkblandningen. Klicka ärtpuré vid sidan om. Lägg lite av den skummiga såsen på fisken och servera resten vid sidan om.