Gös crème ninon med skummig champagnesås

Milda fina smaker på både fisk och tillbehör. En söt sherry i ärtpurén passar perfekt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 8 gösfiléer - (à 125 g)
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar - nymald

Ärtpuré

  • 6 dl gröna ärter - frysta
  • 2 msk sherry - söt, t ex Bristol Cream
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 vitlöksklyfta - skalad
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Skummig Champagnesås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 1 msk smör
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 3 dl vatten
  • 2 msk fiskfond - koncentrerad
  • 1 lagerblad
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl champagne - eller mousserande vin
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Smörstekt spetskål

  • 400 g spetskål
  • 4 salladslökar
  • 8 potatisar - kokta (ca 700 g)
  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl gröna ärter
  • 1 rött äpple - litet
  • 50 g kallrökt lax - i bit
  • 150 g räkor - med skal
  • 1 dillkvist
  • 0,25 pkt ärtskott - (à 50 g)

Gör så här

  1. Ärtpuré: Tina ärterna. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Passera purén genom en sil.

  2. Sås: Skala och hacka löken. Skala och skär moroten i tärningar. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Häll på vin, vatten och fond. Lägg i lagerblad. Låt koka tills hälften återstår. Sila och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  3. Kål: Strimla kål och lök. Tärna potatisen. Stek kålen mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i lök och potatis och fräs tills löken mjuknat. Salta och peppra.

  4. Garnering: Tina ärterna. Kärna ur och tärna äpplet. Skär laxen i små bitar. Skala räkorna och halvera dem. Plocka dill och ärtskott. Blanda samman. Hit går bra att förbereda.

  5. Vänd fisken i mjöl. Stek den i smör i en stekpanna 3-4 min på varje sida. Salta och peppra.

  6. Häll grädde och champagne i såsen och värm. Mixa med mixerstav till ett skum. Smaka av med salt och peppar.

  7. Fördela spetskålen på tallrikar. Lägg på fisken. Strö över lax- och räkblandningen. Klicka ärtpuré vid sidan om. Lägg lite av den skummiga såsen på fisken och servera resten vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!