Gorgonzolafylld köttfärslimpa med picklade morötter

Recept på köttfärslimpa fylld med gorgonzola. Servera med gräddsås och picklade morötter. Passar utmärkt till både vardag och fest. Välj ostsort efter tycke och smak.
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 100 g gorgonzola piccante
  • 1 ägg
  • 2 msk kalvfond - konc + 1 msk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 kruka timjan - + 0,5 kruka
  • strösocker
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Pickles

  • 400 g morötter
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)

Tillbehör

  • 800 g potatis - kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tärna osten. Blanda samman färsen med ägg, 2 msk fond, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt osten och blanda snabbt samman.

  2. Fyll en smord ugnssäker form, ca 8 x 15 cm, med färsen. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, till 80° innertemperatur. Ta ut och låt stå ca 5 min.

  3. Picklade morötter: Blanda ättika, 1 dl socker och 11/2 dl vatten i en skål. Skala och strimla morötterna i långa band eller skiva dem tunt på mandolin. Blanda ner dem i ättikslagen och låt stå ca 10 min.

  4. Repa och finhacka 1/2 kruka timjan. Sila ner spadet som bildats i formen i en mindre kastrull. Tillsätt grädde och 1 msk fond och sjud ca 3 min. Rör ner timjanen.

  5. Servering: Skär köttfärslimpan i skivor och servera med sås, potatis och morötter. Garnera med timjan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!