God och mättande smörgås – med kalkon, avokado och picklade polkabetor
Starta dagen med energirika och mättande smörgåsar. Eller lägg en brödskiva ovanpå, packa in dem i smörgåspapper och ta med ut som mellanmål. Här är ett recept på rågbröd med kalkon, avokado och picklade polkabetor.
Ingredienser
- 4 skivor rågbröd - eller 8 beroende på om du vill ha ”lock”
- 150 g färskost - naturell
- 2 avokador - mogna
- 4 skivor rökt kalkon
Picklade polkabetor
- 2 polkabetor
- 1,5 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
Topping
- hampafrön
- smörgåskrasse
- örtsalt - eller flingsalt
Gör så här
-
Picklade betor: Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda vatten, socker och ättika och rör tills sockret lösts upp. Lägg i betorna och låt dem ligga och dra.
-
Bred brödskivorna med färskost. Halvera och kärna ur avokadorna och skär dem i skivor. Lägg avokado och kalkon på bröden.
-
Låt betorna rinna av och torka dem på hushållspapper. Lägg dem på bröden och toppa med hampafrön och smörgåskrasse.
-
Krydda med ört- eller flingsalt.