Gnoccho fritto

Gnoccho fritto är ett italiensk friterat bröd med fyllning. Perfekta till antipasti. I Italien fyller man dem gärna med kallskuret och äter som en liten macka.
Petra Lindstrand
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 tsk strösocker
  • 3,25 dl vetemjöl - (195 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 40 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 tsk flingsalt

Fritering

  • 5 dl rapsolja

Tillbehör

  • 300 g kallskuret - t ex parmaskinka, salami, mortadella

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt sockret. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt mjöl, salt och smör.

  2. Knåda degen tills den är smidig, ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Kavla ut degen till en platta, ca ½ cm tjocklek. Skär den i fyrkanter, ca 5 x 5 cm.

  4. Hetta upp oljan till 180°. Fritera brödbitarna på båda sidor i omgångar tills de fått fin färg. Ta upp och låt bröden rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt och servera till det kallskurna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!