55555

Gnoccho fritto är ett italiensk friterat bröd med fyllning. Perfekta till antipasti. I Italien fyller man dem gärna med kallskuret och äter som en liten macka.

För 4 personer:

Ingredienser

12 g jäst
1,25 dl vatten
0,5 tsk strösocker
3,25 dl vetemjöl, (195 g)
0,5 tsk salt
40 g smör, rumsvarmt
0,5 tsk flingsalt

Fritering:

5 dl rapsolja

Tillbehör:

300 g kallskuret, t ex parmaskinka, salami, mortadella

30 minuter + 1 timme jäsning

Gnoccho fritto – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt sockret. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt mjöl, salt och smör.
  2. Knåda degen tills den är smidig, ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  3. Kavla ut degen till en platta, ca ½ cm tjocklek. Skär den i fyrkanter, ca 5 x 5 cm.
  4. Hetta upp oljan till 180°. Fritera brödbitarna på båda sidor i omgångar tills de fått fin färg. Ta upp och låt bröden rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt och servera till det kallskurna.
Fler recept med: Bakning, Italienskt, Matbröd