Gnocchi med sparris och parmesan

00000

För 4 personer

Ingredienser

500 g mjölig potatis
1,7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 äggulor
50 g smör
200 g grön färsk sparris
80 g rucolasallad (i påse)
1 tsk gourmetsalt
2 krm svartpeppar, nymald
75 g färsk parmesanost

Tillbehör

400 g stekt el grillat, t ex kalv el kyckling
1 pkt tomatsallad

Gnocchi med sparris och parmesan

 

1. Koka potatis med skalet på tills de är mjuka. Häll av vattnet, skala och pressa potatisen. Låt den ånga av ca 5 min.
2. Blanda ner mjöl, salt och äggulor och blanda till en smidig deg. Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika delar och rulla ut en del i taget till en ca 1 1/2 cm tjock rulle. Skär ca 1 cm tjocka bitar av rullen.
3. Rulla en liten bit till en kula, lägg den i handflatan och pressa lätt och lite snett till en lite slarvig skålform. Mjöla handen så går det lätt. Gör lika med alla bitarna.
4. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i gnocchi ca 30 i taget och sjud dem ca 2 min tills de flyter upp. Tag upp dem med hålslev och låt dem rinna av.
5. Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen så långt ner som möjligt. Skär sparrisen i bitar. Koka de grövre bitarna i lättsaltat vatten ca 2 min och lägg därefter i sparristopparna, koka ytterligare 1-2 min. Häll av vattnet och spola dem i kallt vatten.
6. Smält smör i en stor stekpanna och värm all kokad gnocchi på medelgod värme ca 5 min. Rör eller hellre slunga runt dem då och då. Blanda ner de förkokta sparrisbitarna och krydda med salt och peppar. Låt alltsammans bli varmt ca 1 min.
7. Häll upp gnocchin på ett stort fat och blanda lätt med rucola, sparris och tunt skuren parmesan. Servera ljummen med t ex en bit stekt eller grillad kalv eller kyckling och gärna en tomatsallad.

Fler recept med: Övrigt