3.73.73.73.73.7

Gnocchi alla sorrentina – Gratäng med gnocchi, tomatsås och ost går bra att göra i dubbel sats, och den passar perfekt i matlådan.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g gnocchi, färsk

Tomatsås:

1 gul lök
2 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk basilika
2 burkar tomater, finkrossade (à 400 g)
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2,5 dl vispgrädde

Topping:

125 g mozzarellaost
150 g ost, riven

Garnering:

basilika

30 minuter + 10 minuter i ugn

Gnocchi alla sorrentina – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken. Fräs den i olja tills den mjuknar. Skala och pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt oregano och basilika och stek under omrörning ca 2 min.
  2. Häll i krossade tomater och vatten och tillsätt vinäger, senap och paprikapulver. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 15 min.
  3. Häll grädden i såsen och koka upp. Låt sjuda ca 5 min.
  4. Koka upp vatten i en gryta. Lägg i gnocchin och koka dem ca 45 sekunder. Låt rinna av. Vänd ner gnocchin i tomatsåsen och häll över i en ugnssäker form om inte stekpannan är ugnstålig.
  5. Skär mozzarellan i skivor och lägg dem över gnocchin. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Strö över basilika och servera.