Gnocchi alla sorrentina – gratäng med gnocchi, tomatsås och ost
Ingredienser
- 400 g gnocchi - färsk
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 msk olivolja
- 2 - 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk oregano
- 1 tsk basilika
- 2 burkar tomater - finkrossade (à 400 g)
- 1 dl vatten
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 2,5 dl vispgrädde
Topping
- 125 g mozzarella
- 150 g ost - riven
Garnering
- basilika
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken. Fräs den i olja tills den mjuknar. Skala och pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt oregano och basilika och stek under omrörning ca 2 min.
-
Häll i krossade tomater och vatten och tillsätt vinäger, senap och paprikapulver. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 15 min.
-
Häll grädden i såsen och koka upp. Låt sjuda ca 5 min.
-
Koka upp vatten i en gryta. Lägg i gnocchin och koka dem ca 45 sekunder. Låt rinna av. Vänd ner gnocchin i tomatsåsen och häll över i en ugnssäker form om inte stekpannan är ugnstålig.
-
Skär mozzarellan i skivor och lägg dem över gnocchin. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Strö över basilika och servera.