Glutenfri saffranskaka

Glutenfri mjuk saffranskaka är en fluffig och väldigt god mjuk kaka som blir ännu bättre med lite lingongrädde.
Annelie Andersson
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 1 pkt saffran - (0,5 g)
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 dl glutenfri mjölmix - t ex Semper fin mix (150 g)
  • 1,5 dl mandelmjöl - (70 g)
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk fiberhusk

Lingongrädde

  • 1,5 dl lingon
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner saffranet och låt det stå 2-3 min.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner saffranssmöret i äggsmeten tillsammans med mjölken.

  3. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt kallna.

  5. Lingongrädde: Rör ihop lingon och socker i en skål. Låt stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen.

  6. Pudra florsocker över kakan vid servering och servera den med lingongrädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!