Glutenfri morotskaka med frosting

Glutenfri morotskaka med frosting är en saftig och god kaka. Om du inte vill ha frosting på kakan kan du istället pudra lite florsocker över den.
Allt om Mat
Foto: Roger Olsson

Ingredienser

  • 250 g morötter
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kanel - mald
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2,75 dl glutenfri mjölmix
  • 2,75 dl rapsolja

Färskostfrosting

  • 35 g smör - rumsvarmt
  • 200 g färskost - naturell
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 citron - rivet skal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

  2. Blanda bikarbonat, bakpulver, salt, kanel, fiberhusk, mandelmjöl och mjölmix. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt olja och morötter och rör ihop till en slät smet.

  3. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, ca 25 x 30 cm.

  4. Grädda kakan längst ner i ugnen 30–32 min. Låt den svalna i formen. Skär den i rutor med en vass kniv innan du lägger på frostingen.

  5. Frosting: Vispa smör och färskost luftigt med elvisp. Blanda ner florsocker, vaniljsocker och citronskal. Bred ut frostingen på kakan.

Tips! Med en vanlig gaffel gör du mönstret i frostingen.

Recept: Saga Areng, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!