Glutenfri fruktkaka

00000

Denna glutenfria fruktkaka är fullpackad med frukt och nötter och håller sig saftig länge. Baka den en dag före så går den fint att skära. Det är också gott att smaksätta frukten med lite rom.

För 1 kaka:

Ingredienser

350 g torkad frukt, t ex syltat apelsinskal, dadlar, fikon, russin, aprikoser, tranbär
2 dl apelsinjuice, drickfärdig
100 g nötter och frön, t ex valnötter, cashewnötter, sötmandlar, hasselnötter, pinjenötter
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl glutenfri fin mix, (Semper)

Garnering:

0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
2 msk florsocker

30 minuter + 3 timmar för frukten att stå + 1 1/2 timme i ugn

 Glutenfri fruktkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär all frukt i små bitar. Häll över apelsinjuicen och låt stå ca 3 timmar, gärna längre. Grovhacka nötterna och blanda med frukten.
  2. Vispa smör och socker vitt och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner frukt- och nötblandning och mjölmix. Blanda till en smet.
  3. Bred ut smeten i en 1-liters  form med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme.
  4. Garnering: Koka vatten och socker 2–3 min till en sockerlag. Pensla lagen på kakan medan den fortfarande är varm. Pudra över florsockret. Låt stå till nästa dag.
  5. Lyft upp kakan ur formen med hjälp av papperet. Skär den i skivor med en vass kniv.