Glutenfri fruktkaka
Ingredienser
- 350 g frukt - torkad t ex syltat apelsinskal, dadlar, fikon, russin, aprikoser, tranbär
- 2 dl apelsinjuice - drickfärdig
- 100 g nötter och frön - t ex valnötter, cashewnötter, sötmandlar, hasselnötter, pinjenötter
- 150 g smör - rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- 3 dl glutenfri fin mix - (Semper)
Garnering
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk florsocker
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Skär all frukt i små bitar. Häll över apelsinjuicen och låt stå ca 3 timmar, gärna längre. Grovhacka nötterna och blanda med frukten.
-
Vispa smör och socker vitt och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner frukt- och nötblandning och mjölmix. Blanda till en smet.
-
Bred ut smeten i en 1-liters form med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme.
-
Garnering: Koka vatten och socker 2–3 min till en sockerlag. Pensla lagen på kakan medan den fortfarande är varm. Pudra över florsockret. Låt stå till nästa dag.
-
Lyft upp kakan ur formen med hjälp av papperet. Skär den i skivor med en vass kniv.