Glutenfri fruktkaka

Denna glutenfria fruktkaka är fullpackad med frukt och nötter och håller sig saftig länge. Baka den en dag före så går den fint att skära. Det är också gott att smaksätta frukten med lite rom.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 350 g frukt - torkad t ex syltat apelsinskal, dadlar, fikon, russin, aprikoser, tranbär
  • 2 dl apelsinjuice - drickfärdig
  • 100 g nötter och frön - t ex valnötter, cashewnötter, sötmandlar, hasselnötter, pinjenötter
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl glutenfri fin mix - (Semper)

Garnering

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär all frukt i små bitar. Häll över apelsinjuicen och låt stå ca 3 timmar, gärna längre. Grovhacka nötterna och blanda med frukten.

  2. Vispa smör och socker vitt och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner frukt- och nötblandning och mjölmix. Blanda till en smet.

  3. Bred ut smeten i en 1-liters  form med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme.

  4. Garnering: Koka vatten och socker 2–3 min till en sockerlag. Pensla lagen på kakan medan den fortfarande är varm. Pudra över florsockret. Låt stå till nästa dag.

  5. Lyft upp kakan ur formen med hjälp av papperet. Skär den i skivor med en vass kniv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!