Glutenfri brownie med valnötter och apelsin

Glutenfri brownie! Mandelmjöl kan variera i grovlek. Provköket använde Kungsörnens vid provlagning.
Allt om Mat
Recept på glutenfri brownie med valnötter och apelsin
Recept på glutenfri brownie med valnötter och apelsin Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g valnötter
  • 200 g choklad - mörk
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg - rumsvarma
  • 2,5 dl farinsocker
  • 100 g mandelmjöl - (2 1/2 dl)
  • 0,75 dl apelsin - pressad
  • 1 msk apelsinskal - rivet

Karamelliserad choklad­ganache med brynt smör

  • 100 g mörk choklad - mörk
  • 30 g smör - (2 msk)
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,25 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka valnötterna. Smält chokladen tillsammans med smör och salt i en kastrull på svag värme tills de har smält ihop helt. Vispa ägg och socker lätt. Vänd ner chokladblandningen i äggvispet. Vänd sedan ner valnötter och mandelmjöl. Blanda i apelsinsaft och skal.

  2. Häll smeten i en form, klädd med bakplåtspapper, ca 25 x 25 cm. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kallna.

  3. Chokladganache: Hacka chokladen. Bryn smöret tills det börjar få en gyllenbrun färg. Smält sockret i en annan kastrull och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt grädden i två omgångar och låt det koka ihop. Häll gräddblandningen över chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt det brynta smöret och mixa till en jämn ganache.

  4. Bred ganachen över brownie-kakan och låt stelna, eller häll den över kakan vid servering. Skär ­kakan i rutor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!