30 min + tid i ugn och kyl
Glöggkokta päron med baguette, färskost och oliver — gör så här:
- Skala päronen. Häll glöggen i en kastrull och koka upp. Lägg i päronen och koka under lock ca 15 min, tills de är nästan helt mjuka.
- Låt päronen svalna i lagen. Ställ dem i kylen. Skär päronen i klyftor före servering.
- Baguette: Sätt ugnen på 200°. Skär baguetten i tunna skivor. Pensla med olja och strö över flingsalt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta bröden frasiga och gyllenbruna mitt i ugnen, ca 10 min. Låt kallna på galler.
- Färskost: Värm försiktigt filmjölken tills den precis börjar koka och separeras. Tillsätt gräddfilen och häll filblandningen genom silduk eller ett durkslag med kaffefilter. Låt stå och rinna av i kylen ca 2 timmar.
- Hacka enbären. Smaksätt osten med enbär, rosmarin och salt. Låt gärna osten stå ca 2 timmar i kylen så att smakerna hinner utvecklas.
- Oliver: Skölj citron och apelsin noga i ljummet vatten. Skala det yttersta på citrusfrukterna med potatisskalare. Pressa ut 1 msk citronsaft.
- Lägg oliver, citrusskal, salt och chiliflakes i en bunke. Häll över citronsaft och olja och blanda om. Låt stå ca 3 timmar i kylen före servering.
- Servera päron, baguette, färskost och oliver med blåmögelost, fikon och sötmandel.