Glöggdrink på hemgjord äppelglögg
Ingredienser
- 2 äpplen - stora röda, gärna rödköttiga
- 5 dl vitt vin - alkoholfritt
- 3 dl äppeljuice - konc
- 3 dl vatten
- 2 kanelstänger
- 1 tsk kardemummakärnor
Med alkohol
- calvados
- mousserande vin
Utan alkohol
- bubbelvatten
Garnering
- röda bär - frysta, t ex lingon, vinbär eller tranbär
- rosmarinkvistar
- strössel
- isbitar
Gör så här
-
Hacka äpplena grovt, med kärnhus och skal, och lägg dem i en kastrull. Häll på vin, äppeljuice och vatten. Tillsätt kryddorna. Koka upp och låt blandningen sjuda 2-3 min. Ta kastrullen från värmen. Låt kallna under lock. Sila glöggen i en finmaskig sil och låt rinna av ordentligt. Ställ glöggen i kylen.
-
Med alkohol: Fyll glasen till hälften med äppelglögg. Tillsätt 2-3 cl calvados per glas och toppa med mousserande vin.
-
Utan alkohol: Doppa kanterna på glasen i en skål med vatten och därefter i strössel. Låt torka en liten stund. Fyll glasen till hälften med äppelglögg. Toppa med bubbelvatten.