Glöggdrink på hemgjord äppelglögg

Glöggdrink på hemgjord äppelglögg smakar lika bra med som utan alkohol. En härligt röd äppelglögg blir grunden till dessa goda och festliga drinkar. Perfekta att sippa på när det är uppesittarkväll.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 äpplen - stora röda, gärna rödköttiga
  • 5 dl vitt vin - alkoholfritt
  • 3 dl äppeljuice - konc
  • 3 dl vatten
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk kardemummakärnor

Med alkohol

  • calvados
  • mousserande vin

Utan alkohol

  • bubbelvatten

Garnering

  • röda bär - frysta, t ex lingon, vinbär eller tranbär
  • rosmarinkvistar
  • strössel
  • isbitar

Gör så här

  1. Hacka äpplena grovt, med kärnhus och skal, och lägg dem i en kastrull. Häll på vin, äppeljuice och vatten. Tillsätt kryddorna. Koka upp och låt blandningen sjuda 2-3 min. Ta kastrullen från värmen. Låt kallna under lock. Sila glöggen i en finmaskig sil och låt rinna av ordentligt. Ställ glöggen i kylen.

  2. Med alkohol: Fyll glasen till hälften med äppelglögg. Tillsätt 2-3 cl calvados per glas och toppa med mousserande vin.

  3. Utan alkohol: Doppa kanterna på glasen i en skål med vatten och därefter i strössel. Låt torka en liten stund. Fyll glasen till hälften med äppelglögg. Toppa med bubbelvatten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!