Glasstårta med lemoncurd och pistaschmaränger

Recept på glasstårta med lemoncurd och pistaschmaränger. Underbart god frozen cheesecake. Använd färdigköpta maränger om du vill ta en genväg.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 20 digestivekex
  • 75 g smör

Lemoncurd

  • 2 citroner
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör - rumsvarmt

Glass

  • 1 citron - stor
  • 3 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 300 g färskost - naturell
  • 0,5 burk kondenserad mjölk - (à 397 g)

Pistaschmaränger

  • 0,5 dl pistaschnötter - skalade
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 0,75 tsk vitvinsvinäger

Garnering

  • 125 g björnbär

Gör så här

  1. Lemoncurd: Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Blanda ägg, socker, citronskal och -saft i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret, lite i taget. Låt krämen kallna.

  2. Glass: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till ett fast skum. Vispa gulorna till en ljus och luftig kräm tillsammans med socker och vaniljpulver i en separat skål. Vispa grädden luftig i en tredje skål.

  3. Vispa ner färskost och kondenserad mjölk i äggulekrämen. Tillsätt citronskal, citronsaft och grädden. Vänd försiktigt ner äggviteskummet.

  4. Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa tills det blir ett fint smul. Smält smöret och mixa det med kexsmulorna.

  5. Häll 1/3 av kexsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, klädd med plastfolie. Häll över 1/3 av glassmeten och 1/5 av citronkrämen. Fortsätt att varva och avsluta med glassmet och sedan ett rejält lager av citronkrämen. Täck med plastfolie och ställ i frysen tills glassen fryst.

  6. Maränger: Sätt ugnen på 150° varmluft. Finhacka nötterna. Vispa äggvitorna på hög hastighet tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ca 30 sekunder emellan. Skrapa ner smeten på sidorna och vispa ytterligare ca 5 min, tills smeten är fast och glansig.

  7. Häll vinägern i marängsmeten och vispa ytterligare ca 2 min. Blanda ner hälften av nötterna i smeten. Häll smeten i en spritspåse med tyll och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av nötterna.

  8. Ställ in plåten mitt i ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 120° och grädda marängerna ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen men låt marängerna stå kvar och kallna i ugnen.

  9. Ta ut cheesecaken i rumstemperatur ca 1 timme före servering. Lägg upp den på ett fat och garnera med maränger och björnbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!